Naslovnica

Aktivno djelovanje u poboljšanju kvalitete življenja osoba s intelektualnim teškoćama cilj je „Udruge OSIT“

„Udruga osoba sa intelektualnim teškoćama Bjelovar“  je  nestranačka, neprofitna i nevladina udruga, koja djeluje gotovo dvadeset godina.

Aktivno djelovanje u poboljšanju kvalitete življenja osoba sa intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji, s naglaskom na prevenciji institucionalizacije, što duži boravak takve osobe u svojoj prirodnoj sredini, u svojoj obitelji, gradu ili selu, cilj je koji smo nametnuli. Upravo takav način odnosa prema osobama s intelektualnim poteškoćama aktivno se primjenjuje zemljama EU, a sve više i u HR.

Udruga postoji već 19 godina, a trenutno ima oko stotinjak članova, koji se u skladu sa svojim mogućnostima uključuju u svakodnevne aktivnosti udruge.

Zahvaljujući dobroti, razumijevanju i prepoznavajući potrebu za radom ovakve udruge Caritas Župe Sv.Antuna Padovanskog ustupio nam  na korištenje obiteljsku kuću sa dvorištem i voćnjakom. Upravo to mjesto, na adresi Ivanovčanska ulica broj 4, u Bjelovaru, mjesto gdje svakodnevno provodimo svoje aktivnosti i duženja, a štićenici to nazivaju svojim drugim domom.

„Udrugu osoba sa intelektualnim teškoćama“ svakodnevno posjećuje 20 – 25 članova, s kojima se provode razne radno-terapijske, ali i druge različite   sportske aktivnosti, natjecanja, razna druženja, stručna predavanja i tribine za korisnike, ali i za roditelje i njihove obitelji.

Uz to, udruga je posebna po mnogočemu, stručno osoblje svakodnevno pruža uslugu poludnevnog boravka za osobe sa intelektualnim teškoćama, njih desetero sa područja županije. Naša zamisao kroz projekt, koju smo uspješno realizirali je bila osmisliti aktivnosti gdje štićenik provodi dio dana u pozitivnom i edukativnom okruženju. No, to je samo dio djelatnosti koje provodimo s našom djecom, a u sastavu je trogodišnjeg projekta „Skrb izvan vlastite obitelji kao poludnevni boravak“  koje se financira iz sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih. Upravo stručne službe iz tog ministarstva česti su nam gosti. Na to smo posebno ponosni, jer smo nakon redovitih kontrola upravo od njih dobili brojne pozitivne reakcije i pohvale, što nam je velika motivacija i priznanje za naš stručni rad.

Posebnost naše udruge je i to što smo u rad udruge integrirali kao članove, ali i aktivne sudionike roditelje i obitelj naših štićenika. Za osobe s intelektualnim teškoćama to je iznimno važno. Svi oni žive u svojim obiteljima, domovima, a u poludnevni boravak ih se dovozi i odvozi službenim kombi vozilom svaki dan, osim vikendom –  ukoliko se ne održavaju neke sportske aktivnosti, zabavna druženja ili izleti, a tada smo i vikendom aktivni.

Radnoterapijske aktivnosti provode se ovisno o nizu utjecaja i godišnjeg doba ili npr. od vremenskih prilika. Za lošijih dana aktivnosti su prilagođene provođenju u zatvorenom prostoru, a za lijepog vremena selimo se u ljetnu učionicu, nadstrešnicu koja gleda na naš voćnjak i povrtnjak. Radna terapija se provodi u vremenu od 8,30 – 12,30 sati, a u skladu sa procjenom njihovih potreba te prema izrađenim individualnim planovima rada.Taj dio procjene i planiranja radne terapije povjeren je stručnom timu od dva radna terapeuta  Martina Viščević i Ivana Smola Anđal.

Neke od tema koje obrađujemo i provodimo obuhvaćaju područja brige o sebi i svakodnevnom životu, teme socijalizacije, komunikacije u društvu i okolini te razne druge aktivnosti.

Na radionicama brige o sebi i aktivnostima svakodnevnog života upoznajemo ih sa pravilanim načinom održavanja osobne higijene, kako se ponaša za vrijeme obroka, samostalno pripremanja i raspremanje stola za objed, pravilno svlačenje i oblačenje, kako sam zaštiti svoje zdravlje te razne kreativne radionice sa temom kako urediti i ukrasiti prostor u kojem se boravi.

Socijalizacija je također važno područje kojem se posvećujemo, nužno je upoznati ih sa socijalno prikladnim ponašanjem, primjerenim ponašanjem unutar grupe, poštovanje intime drugih osoba, razvoj i očuvanje prijateljskih odnosa kako i njih nužno je i okolinu asimilirati na razvijanja tolerancije u odnosu na drugačije od nas, pomaganje onima koji nisu samostalni, zajedno slavimo rođendane, blagdane, odlazimo u posjete raznim institucijama i tvrtkama.

Također odlazimo na druženja sa drugim udrugama, na kazališne predstave, sportska takmičenja te izlete na pecanje, kupanje ili boravaka u prirodi.

Jedna od važnih radionica je područje komunikacije.Provodimo razne vježbe kad treba komunicirati  tiho, a kada glasno, razvijamo odnos moje-tvoje, usmjeravamo ih na nenasilno rješavanje sukoba, slušanje i prepoznavanje govora drugih…

Radionica razvijanja radnih aktivnosti dolazi kao šećer na kraju.Tu ih kroz široki spektar aktivnosti potičemo na kreativnost, domišljatost, snalažljivost, izražavanja svojih talenata i sklonosti. Potičemo ih kako bi i sami bili svjesniji da i oni mogu nešto samostalno osmisliti, pripremiti sve potrebno za to i svoju ideju na kraju i provesti u djelo. Imamo razne radionice oblikovanja ukrasnih i uporabnih predmeta (fimo masa, glina, glinamol), bavimo se recikliranjem starog papira (kaširanje), slikanje prirodnim mterijalima (sjemenkama, kamenčićima, školjakama, špagom), izrada ukrasa od odpadnog materijala (tuljci od papira, plastična ambalaža), izrada goblena, šivanje materijala, prišivanje dugmadi, sadnja vrta, sadnja voćaka i briga o njima, priprema jednostavnih jela, kuhanje čaja i kave…..

Moramo napomenuti da smo u sastavu jednog prošlog projekta nabavili i peć za keramiku, pa se i time bavimo. Imamo radionice u kojima, uz stručni nadzor koriste i uče kako koristiti ručni alat, a posjedujemo opremljenu (staru) kuhinju u sklopu koje provodimo kulinarske radionice. U svom vrtu sezonski obrađujemo obavljamo radove, a proizvode koristimo u našoj kuhinji. U dvorištu udruge imamo postavljen koš za košarku, a tjelovježba nam je sastavni dio dana, uz druge sportske rekvizite, rekete za stolni tenis, badminton, lopte za košarku, odbojku i nogomet, sport je štičenicima jako zanimljiv i uvijek rado birana aktivnost.Navedene aktivnosti strogo su prilagođene članovima naše udruge a provodi ih dipl.kinezilog Mario Blaha, koji je ujedno i voditelj udruge.

Sav taj rad u udruzi, kroz navedene radionice, jako puno znači našim članovima, stječući razne vještine, svojim praktičnim radom i osobnim zalaganjem osjećaju se korisnima i ravnopravnim članovima društva i zajednice. Naša je misija dati im mogućnost da budu prihvaćeni, a ne samo različiti od ostalih.

Naša želja, i vizija je, da javnost prepozna naš trud i stručni rad koji je začinjen s puno ljubavi i strpljenja, da nam omogući da što dulje i kvalitetnije našim članovima omogućimo sve gore navedeno. Voljeli bi da kroz ovaj tekst upoznamo javnosti s našim djelovanjem, da se slobodno u bilo koje vrijeme obrate. Otvoreni smo za sva pitanja, pomoć ili savjet za osobe koje su pronašle dio aktivnosti koje provodimo, a koje mogu pomoći njihovom djetetu ili članu obitelji. Spremni smo dati odgovore vezane uz naš djelokrug rada.

Rad Udruge se financira iz više izvora. Jedan od izvora je putem  projekata koji se financiraju iz sredstava Evropske unije (sudjelovali smo u nekoliko projekata WORK OUT i REACH OUT), zatim putem projekata i sredstava financiranih od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, kao i projektima financiranim od strane grada i županije, putem raznih manjih projekata, zaklada od strana tvrtki, donacijama tvrtki i pojedinaca, donacijama građana prilikom prigodnih izložbi naših proizvoda za Uskrs, Božić, Novu godinu, ljetovanja ali i donacijama roditelja i sufinanciranjem poludnevnog boravka od strane roditelja.

Posebno ističemo pomoć grada Bjelovara, koji nas daruju prilikom blagdana te koji nam daju veliku pomoć prilikom organiziranja ljetovanja u Novom Vinodolskom.Također je tu i Crvani križ, koji je uvijek uz nas i svako malo nas iznenadi sa donacijom koja nam puno znači.

U udruzi su stalno zaposlene dvije osobe (radni terapeut i diplomirani kineziolog koji je ujedno i voditelj kluba te organizator rada). Zahvaljujući trogodišnjem programu Ministarstva socijalne politike i mladih, zaposleno je još dvoje ljudi, radni terapeut koji aktivno sudjeluju u provođenju radnoterapijskih radionica i odgajateljica koji provodi kulinarske radionice. Trenutno preko javnih radova imamo zaposleno još troje osoba. Dvije osobe koje rade kao asistentice u radu, kojima je cilj podići kvalitetu rada ali isto tako i uz naše vodstvo raditi i pomagati u radionicama. Poseban naglasak i naš ponos je, naš člana Udruge, kojemu nije oduzeta radna sposobnost, pružena je mogućnost da samostalno zaradi svoju plaću, i aktivno sudjeluje u društvu.

Napominjem da prilikom izbora zaposlenika preko natječaja javnih radova, uvijek se trudimo i nastojimo zaposliti članove naše Udruge, jer upravo njima nužno je pružiti priliku da se realiziraju kroz rad te na taj način ostvaruju svoj dohodak.

Svjesni smo činjenice da nakon završenog školovanja, roditelji osoba s intelektualnim teškoćama nailaze na izazov kako kvalitetno ispuniti vrijeme u danu, mi smo tu da im ponudimo naš program. Vjerujemo da će to prepoznati i razne tvrtke ali i institucije i pomoći nam da ustrajemo kako bi bili još bolji i kvalitetniji.

[button url=”http://www.dmro-bjelovar.hr/o-nama/” style=”blue”] Pročitajte više o nama [/button]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *